Hersenwerk

Wat is Hersenwerk?

Hersenwerk is zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materialen.
Hersenwerk voor honden is puzzelen voor baas en hond. Er wordt gestart met simpele puzzels die steeds iets moeilijker gemaakt kunnen worden.
Het idee is dat de hond, geconcentreerd en op zijn eigen manier het lekkers of leuks gaat zoeken. Dit doet hij door zijn neus te gebruiken. Met zijn neus traceert hij zijn beloning. En dan gaat hij ontdekken en nadenken over hoe hij het lekkers of leuks kan bemachtigen.

De manier waarop een hond zoekt is persoonlijk. Sommige honden gebruiken uitsluitend hun neus om te snuffelen en te duwen of te schuiven. Er zijn honden die hun neus en hun poten gebruiken om materiaal weg te schuiven. Ook zijn er honden die hun bek gebruiken, zij tillen materiaal op met hun tanden. En er zijn multi-taskers, die gebruiken naast hun neus zowel hun poten en tanden.

Het materiaal wat je kunt gebruiken? Alles! Denk aan: huishoudelijke spullen, afvalmateriaal, kinderspeelgoed, objecten binnen en buitenshuis, speciaal gefabriceerde hondendenksportpuzzels, maar ook lapjes, handdoeken en kranten. Eigenlijk kun je stellen dat alles wel een puzzel kan zijn!

Voor iedere hond en eigenaar zijn er wel een aantal puzzels die te leuk zijn om te laten liggen. De ene hond zal zich snel ontwikkelen en in staat zijn om hele moeilijke puzzels op te lossen, en een andere hond heeft voldoende uitdaging in een simpele puzzel!

Hersenwerk is vooral FUN, maar het doet zoveel meer met je hond. Met jou. En met jullie samen!

Bevordert band tussen eigenaar en hond
Hersenwerk voor honden wordt samen door eigenaar en hond uitgevoerd. Naast het feit dat de meeste honden en bazen dit als heel plezierig ervaren, bevordert het ook de onderlinge band. En juist die band is zo belangrijk tussen een eigenaar en zijn hond.

Eigenaar leert hond begrijpen
Bij Hersenwerk voor honden is het noodzakelijk en belangrijk bij het puzzelen dat de eigenaar goed zijn hond observeert. Hierdoor vergroot de baas zijn kennis over het gedrag van zijn hond waarin beiden in allerhande dagelijkse situaties ook een groot voordeel van hebben.

Voor wie is Hersenwerk geschikt?

Voor jonge honden die nog niet toe zijn om een sport te beoefenen.
Voor oude honden die we nog wat geestelijke uitdaging willen geven.
Voor honden die een lichamelijke beperking/afwijking hebben, denk hierbij aan HD, ED, artrose,
Voor honden die net een geopereerd zijn en nog niet veel lichamelijke beweging mogen hebben.
Voor rassen van groot tot klein, die voor actieve sporten niet zo geschikt zijn, (denk aan een Berner Sennenhond, Newfoundlander, Franse bulldog, Mopshond Cihuahua,Teckel etc).

Wat doet Hersenwerk?
Hersenwerk is te vergelijken met denksport of braintraining voor mensen. Het is leuk, het ontspant en tegelijkertijd stimuleert het mentaal.

Maar Hersenwerk voor honden doet zoveel meer!
Hersenwerk stimuleert de zintuigen
Het maakt creatief
Hersenwerk = Samenwerken, hierdoor versterkt de band tussen baas en hond
Het geeft afleiding in spannende situaties
Hersenwerk helpt oudere honden fit te blijven
Het stimuleert jonge honden om te ontdekken
Het helpt puberhonden om te leren focussen
Hersenwerk zorgt voor geestelijke inspanning bij de (tijdelijk) fysiek beperkte hond
Hersenwerk vergroot het zelfvertrouwen doordat de hond zelf keuzes maakt
Hersenwerk geeft inzicht in het gedrag van de hond
Hersenwerk geeft drukke honden rust en voldoening
Hersenwerk helpt oudere honden fit te blijven.
Hersenwerk leuke tijdsbesteding
Hersenwerk brengt afwisseling in het leven van uw hond.
Hersenwerk biedt ondersteuning bij gedrags- en opvoedingsadvies

Stimuleert alle zintuigen
Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van de hond. Daarnaast moeten ze creatief zijn om het brokje of speeltje te pakken te krijgen; en dat is puzzelen!Hersenwerk zorgt voor voldane, vrolijke, slimme en zelfverzekerde honden van alle leeftijden!

En, zo zal de ene hond voldoende hebben aan een hele simpele puzzel en is voor een andere hond zelfs een extreem moeilijke puzzel bijna geen uitdaging.

Wat gaan eigenaren leren
Eigenaren gaan leren Hoe bied je een puzzel aan/ hoe bouw je een puzzel op. Gaan leren l wat de hond el en niet een leuke puzzel vind. Gaan leren te letten op de lichaamshouding van de hond tijdens het puzzelen Gaan leren zelf een puzzel te bedenken voor hun hond met spullen die ze zelf in huis hebben Hersenwerk voor honden kan je vergelijken met een denksport of puzzel voor mensen. Het is een leuk en plezierig tijdverdrijf, met vele positieve kanten eraan.

Elke hond verdient Hersenwerk!
De missie is om alle honden van elk ras of rasloos, van pup tot senior onder deskundige begeleiding kennis te laten maken met puzzelen. Daarnaast om elke baas te leren hoe hij puzzels op maat kan aanbieden aan zijn hond.

Honden hebben naast fysieke inspanning ook mentale uitdaging nodig. Verveling of te weinig uitdaging leidt al snel tot stress en dat kan weer ongewenst gedrag of zelfs lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Dat is jammer en onnodig. Met een beetje creativiteit kun je van allerlei materiaal een puzzel maken, waarmee je hond zijn oplossend vermogen moet aanspreken. Een kleine moeite met een groot effect! En heb je de smaak te pakken, dan is de variatie van 'Hapsnappers' 'Hersenkrakers' zo groot dat je jouw hond een leven lang kunt laten Hersenwerken!

Hersenwerk is vooral heel erg leuk, maar kijk eens bij Wat doet hersenwerk en ontdek wat Hersenwerk nog meer kan doen met honden. De veelzijdigheid van Hersenwerk maakt dat het op heel veel manieren in te zetten is in de opvoeding van jouw hond. Aangezien elke hond uniek is, heeft ook elke hond zijn eigen voorkeuren voor Hersenwerk. Maatwerk is dus van groot belang. Maatwerk in het type puzzel, maar ook in de manier van begeleiden.

Leren Hersenwerken
Er zijn diverse mogelijkheden om Hersenwerk met jouw hond te leren: Priveles In alle rust leer jij samen met je hond te Hersenwerken. Je ontdekt wat jouw hond leuk vindt, je krijgt inzicht in zijn puzzelgedrag en daarmee ook in zijn karakter. Je leert over de diverse materialen en hoe je daarmee puzzels kunt maken die passen bij jouw hond. Hersenwerk = Samenwerken en dat maakt een priveles een echt feestje voor jou en je hond! Kosten van een priveles zijn 25 euro (45-60 minuten) incl. BTW in mijn eigen praktijkruimte. Bij Bezoek aan huis zijn de 1 e 10 km vrij. Daarna betaalt men 0,20 euro per gemaakte km.

Workshops Door Hondenschool Carlos worden workshops gegeven .Zowel op de eigen hondenschool in Nieuw Balinge als wel bij hondenscholen in het land die Hersenwerk willen introduceren bij hun cursisten.

Cursus

Bij Hondenschool Carlos is het mogelijk een cursus Hersenwerk te volgen. Tijdens deze lessen leer je stap voor stap de basis van Hersenwerk. Na elke les kun je aan de slag met wat jullie geleerd hebben en zo wordt Hersenwerk een vanzelfsprekend onderdeel van jullie dag!

Vuurwerktraining
In de maanden november en december organiseert de hondenschool vuurwerktraining waarbij Hersenwerk een belangrijke rol speelt. Door het geconcentreerd bezig zijn met Hersenwerk en het lekkers wat hij daarbij verkrijgt gaat de hond het geluid van het vuurwerk als positief ervaren.

Andere mogelijkheden
Hersenwerk op een verjaardagsfeestje van de hond Het baasje kan de hondenvriendjes met baasjes van zijn jarige hond uitnodigen voor een feestje waarop een mini workshop hersenwerk verzorgd word door mij. Er komt eerst een stukje theorie over hersenwerk aan bod, en daarna kunnen de baasjes en hondjes aan de slag Ze krijgen voldoende informatie om ook thuis verder aan de slag te gaan. Af en toe houden we een kleine pauze zodat de hond ook even kunnen bijkomen van het harde werken met hun hersenen. In pauze kan ik aan de bazen dan andere hersenwerk spellen laten zien en uitleg daarover gegeven.
Hersenwerk voor pups

Hersenwerk betekent puzzelen met je pup, gewoon met dingen die je al in huis hebt! 'Hersenwerkjes' zijn puzzels voor je pup waarin je wat leuks of lekkers verstopt. Je maakt ze zelf van simpele materialen waardoor je ze kunt aanpassen aan de behoeften en het karakter van je pup.

De meeste pups vinden het zoeken naar voorwerpen of lekkers van nature ontzettend leuk om te doen. Het is echter niet alleen leuk, het vraagt ook een fikse inspanning: 10 minuten hersenwerken is net zo vermoeiend als een flinke boswandeling! Eet jouw pup brokjes uit een bak? Stop zijn maaltijd dan eens in een puzzel! Je pup zal je dankbaar zijn en met extra plezier zijn eten opeten.

Net als mensen moet je pup leren puzzelen. Dit doe je door een puzzel altijd heel simpel te beginnen en deze steeds een klein stapje moeilijker te maken.

Voor de mogelijkheden en de kosten neem contact op met Margot Smeenge

Margot Smeenge Gevorderd Begeleider Hersenwerk Hondenschool Carlos Nieuw Balinge 06-27832327