Bach bloesemtherapie is ontwikkeld door Dr. Edward Bach (geboren in Engeland, 1886-1936).bachjpg
Hij studeerde af als arts, homeopaat, bacterioloog en patholoog anatoom en had in de jaren twintig een zeer goedlopende praktijk in de beroemde Harleystreet.. Hij geloofde toen al dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. In 1930 besloot hij om zijn lucratieve praktijk op te geven en op zoek te gaan naar een geneeswijze die, anders dan de tot dan toe bestaande geneeswijzen, zou helen zonder enige verstoring of beschadiging van de patient. Volgens hem was ziekte een gevolg van disharmonie tussen lichaam en geestelijke gesteldheid. De stelling van Edward Bach luidde dan ook: Behandel de mens in plaats van de ziekte oftewel behandel de gemoedstoestand van de mens in plaats van de ziekte. Hij zocht een methode om emotionele storingen en conflicten in de mens te behandelen .Hij zag ziekten als symptomen van emotionele storingen en ontdekte dat als je de emotionele storingen aanpakte, de lichamelijke klachten ook verdwenen.

Edward Bach deed zijn goedlopende praktijk van de hand om verder te onderzoeken en ontwikkelen. Hij was zeer gevoelig en kon de vibratie van planten, bomen en bloesems voelen en de overeenkomst met archetypische gemoedstoestanden van mensen. Hij zocht in de natuur o.a. in Wales naar middelen voor zijn geneeswijze, n.l. de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve instelling. Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hij ontwikkelde de 38 verschillende bloesemremedies en de Rescue Remedie (een 1e hulp combinatie remedie) waar vele mensen en dieren al baat bij hebben gehad.

Hij ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan.
Dit kan beginnen met aandoeningen zoals eczeem, hoofdpijn, maagpijn, ontstekingen en pijnen zonder duidelijke oorzaak. Later kunnen echte ziektes ontstaan. Door het genezen van de oorzaak, nl. Het gebrek aan levensgeluk, treedt ook genezing van het lichaam op!

De Bach remedies kunnen bijvoorbeeld zorgen, paniek, irritatie, verdriet en onzekerheid verhelpen.
Ook vermoeidheid, pessimisme en ongeduld zijn zo werkelijk te genezen. De tincturen worden in de vorm van druppels ingenomen. Indien van toepassing worden ze ook verwerkt in zalf om probleemgebieden in en op het lichaam verrassend effectief te behandelen.

Al op korte termijn gaat men zich prettiger voelen, en vooral meer zichzelf.

Ook aangeboren negatieve karaktereigenschappen kunnen door de Bach remedies voorgoed verdwijnen, ze maken plaats voor een positief gevoel, meer kracht, vitaliteit en levensgeluk. Ziekte kan op deze manier voorkomen worden. Deze zeer eenvoudige toe te passen geneeswijze is aan te raden voor eenieder die zich geestelijk of emotioneel niet helemaal optimaal voelt. Bach remedies zijn bij iedere volwassene toe te passen, ook bij jengelende, drukke, jaloerse, angstige, onzekere of agressieve kinderen. Ook zijn vele angstige of agressieve honden al een prettig huisdier geworden met deze simpele behandeling. Bach remedies kunnen bij reguliere of homeopathische medicijnen ingenomen worden.

Dr. Bach heeft bij deze geneeswijze voor ogen gehad, dat ze eenvoudig toe te passen moest zijn.
Met de Bach remedies in huis is er voor veel situaties op simpele wijze heel wat narigheid te verzachten. Bij examenvrees, shock bij ongelukken, huilende babys en kinderen met angst of heimwee is het een probaat middel. Ook verdriet en angst bij scheiding of overlijden, berusting en moedeloosheid bij werkeloosheid zijn te veranderen. Agressieve of ongenaakbare pubers, wrokkige of kritische (schoon) ouders, overspannen of uitgeputte gezinsleden; met de natuurlijke methode kan vrede en harmonie weerkeren. Het is haast wonderbaarlijk, want al verandert er ogenschijnlijk een situatie zelf niet, toch is aan al deze stemmingen iets te doen! Eenvoudigweg doordat de innerlijke houding met de helende bloesemkrachten verandert.

Dr. Bach is met deze unieke, vernieuwende genezingsmethode zijn tijd absoluut vooruit geweest.
Hij heeft de weg geopend naar een nieuwe manier van genezen; nl. genezing van Lichaam en Geest.Ook voor de Bach bloesemtherapie geldt: niet de ziekte, maar de zieke te behandelen.

Hij slaagde hierin door 38 helende bloesemremedies te vinden en te ontwikkelen.
Bach heeft zijn bloesems ingedeeld in verschillende hoofdgroepen:
1. Angst
2. Onzekerheid
3. Onvoldoende interesse in het nu
4. Eenzaamheid
5. Overgevoelig voor invloeden en ideeen
6. Moedeloos en waanhoop
7. Overbezorgd voor het welzijn van anderen

Naast de 38 Remedies heeft Dr. Bach de zogenaamde Reddings Remedie samengesteld
Rescue Remedy is de originele combinatie van vijf Bach Bloesem Remedies:
Deze Rescue Remedy is te gebruiken als er sprake is van hevige schrik, grote spanning, angst en heftige emoties. Rescue kalmeert, geeft rust en helderheid.
o Rock Rose tegen gevoelens van paniek
o Impatiens tegen ongeduld en irritatie
o Clematis om helderheid van geest te ondersteunen
o Star of Bethlehem tegen schok en schrik
o Cherry Plum om kalm te blijven in momenten van radeloosheid.

Bach Bloesem Remedies voor dieren?
Oorspronkelijk werden Bach Bloesem Remedies vooral gebruikt voor de behandeling van mensen. Steeds meer echter wordt erkend (en ervaren!) dat Bach Bloesem Remedies ook voor dieren zeer heilzaam kunnen zijn. Inmiddels gebruiken wereldwijd vele therapeuten Bach Remedies met groot succes bij de behandeling van allerlei stoornissen en gedragsproblemen bij dieren.

Ten slotte
Bach Bloesem Remedies kunnen een zeer waardevolle bijdrage leveren bij de behandeling van een dier, die innerlijk niet (voldoende) in evenwicht is. Een innerlijke onbalans kan zich uiten door afwijkend gedrag (varierend van angst tot hyperactiviteit) en soms door fysieke verschijnselen zoals diarree of huiduitslag. Bach Bloesem Remedies kennen geen bijwerkingen, werken niet verslavend en kunnen zonder problemen naast andere vormen van medicatie worden gegeven.

Kortom: wat mij betreft zijn Bach Bloesem Remedies een zeer welkome aanvulling van de "gereedschapskist" van zowel dierentherapeut als eigenaar!