Cursus vuurwerktraining
Deze wordt gegeven in de maand november en december
Aankondiging volgt op de website en op de facebookpagina Hondenschool Carlos
Bang voor vuurwerk/onweer.
Het liefst graaft uw hond zich in, om zich zo te verstoppen voor dat ongelofelijke geweld. Uw hond hijgt, drentelt, bibbert, jankt, etc. Van zijn vertrouwde omgeving is niets meer over. Als u deze ellende niet erger wilt maken, een oplossing zoekt of dragelijk wilt maken voor uw hond, is deze training uitermate geschikt.
Iedereen kan schrikken van een knal, mensen en honden. Als het goed is, herstel je na een knal vrijwel direct. Zo ook de meeste honden. Normaal gesproken went een hond aan lawaai. Er zijn echter een aantal honden, die slecht of nauwelijks herstellen. Het kan zijn dat zo’n hond ooit geschrokken is van een knal. Nu is hij zover, dat hij een lichtflits in verbinding brengt met een knal. Dus hij is ook bang voor de lichtflits geworden. Dit kan zo erg worden, dat hij zelfs autolampen eng gaat vinden. Alles wat maar een beetje te maken heeft met die eerdere knal en de gebeurtenissen eromheen, is reden genoeg om in paniek te raken.
Een hond die heftige angst vertoont, voelt zich enorm ellendig. Angst met een paniekreactie moet als het even kan verholpen worden. Het is zielig voor de hond, omdat hij het niet begrijpt, maar bang voor vuurwerk wordt een hond niet zomaar. De angst voor vuurwerk wordt meestal door onszelf versterkt. Het begint vaak met het feit, dat wij schrikken van een knal. De hond ziet dit en schrikt ook. Wij zien de hond schrikken en proberen hem te troosten door te praten, aaien, knuffelen. In feite vertellen wij hem nu: “Oké hond, je moet dus heel erg bang zijn voor die knallen”. We belonen immers zijn angst. Bij een eventuele volgende knal roepen we al naar de hond met een zorgzame stem: “Ach lief dier kom maar, was je zo bang”. Onze hand aait dat trillende wezentje en de hond wordt weer bevestigd in zijn angst. Dit wordt van kwaad tot erger. Voor we het weten hebben we er paniek ingeaaid. Bovendien leert de hond er gratis bij, dat angst en paniek hem allerlei beloningen opleveren. Het zal dus wel goed zijn om zo te reageren.
De hond op zijn gemak zien te krijgen, is een ander verhaal. Uw hond komt steun zoeken bij de roedelleider en het is niet nodig om uw hond compleet te negeren op zon moment: er zijn handelingen die u kunt toepassen om uw hond te kalmeren. Tijdens de cursus wordt u individueel begeleid en krijgt u uitleg op welke manier u uw hond kunt steunen
De meest voorkomende gedragingen bij angst zijn: huis bevuilen - urine laten lopen - vernielen - vluchtgedrag - verstoppen - huilen/piepen - hijgen - trillen - kwijlen - bevriezen (de hond doet helemaal niets meer, het lijkt alsof hij verstijfd is) en soms zelfverminking.
Angst weg trainen kan heel succesvol zijn. U moet wel rekening houden met een aantal factoren. Wat is de aard van de angst en hoe lang heeft de hond er last van. Aangeboren angsten kunnen we nauwelijks beïnvloeden. Traumatische ervaringen zijn voor elke hond weer anders. Het is onvoorspelbaar, of en welk effect de training heeft op uw hond. Aangeleerd gedrag kunnen we heel goed omvormen. U leert gaandeweg uw eigen houding ten opzichte van uw hond te veranderen. U leert hoe u om kan gaan met de angst van uw hond.
Het effect van de training kan enige tijd duren maar de situatie kan verbeteren/opgelost worden door met veel geduld en een gerichte training het angstige gedrag om te vormen naar gewenst gedrag