Hersenwerk

Wat is Hersenwerk?

Hersenwerk is zoeken naar iets lekkers of iets leuks in verschillende soorten materialen.<br><br>
Het idee is dat de hond, geconcentreerd en op zijn eigen manier het lekkers of leuks gaat zoeken. Dit doet hij door zijn neus te gebruiken. Met zijn neus traceert hij zijn beloning. En dan gaat hij ontdekken en nadenken over hóe hij het lekkers of leuks kan bemachtigen.

De manier waarop een hond zoekt is persoonlijk. Sommige honden gebruiken uitsluitend hun neus om te snuffelen en te duwen of te schuiven. Er zijn honden die hun neus en hun poten gebruiken om materiaal weg te schuiven. Ook zijn er honden die hun bek gebruiken, zij tillen materiaal op met hun tanden. En er zijn multi-taskers, die gebruiken naast hun neus zowel hun poten en tanden.

Het materiaal wat je kunt gebruiken? Alles! Denk aan: huishoudelijke spullen, afvalmateriaal, kinderspeelgoed, objecten binnen en buitenshuis, speciaal gefabriceerde hondendenksportpuzzels, maar ook lapjes, handdoeken en kranten. Eigenlijk kun je stellen dat alles wel een puzzel kan zijn!

Hersenwerk is vooral FUN, maar het doet zoveel meer met je hond. Met jou. En met jullie samen!

Wat doet Hersenwerk?
Hersenwerk is te vergelijken met denksport of braintraining voor mensen. Het is leuk, het ontspant en tegelijkertijd stimuleert het mentaal.<br><br>
Maar Hersenwerk voor honden doet zoveel meer!
Hersenwerk stimuleert de zintuigen
Het maakt creatief
Hersenwerk = Samenwerken, hierdoor versterkt de band tussen baas en hond
Het geeft afleiding in spannende situaties
Hersenwerk helpt oudere honden fit te blijven
Het stimuleert jonge honden om te ontdekken
Het helpt puberhonden om te leren focussen
Hersenwerk zorgt voor geestelijke inspanning bij de (tijdelijk) fysiek beperkte hond
Hersenwerk vergroot het zelfvertrouwen doordat de hond zelf keuzes maakt
Hersenwerk geeft inzicht in het gedrag van de hond
Hersenwerk geeft drukke honden rust en voldoening
Hersenwerk kan het zelfvertrouwen vergroten
Hersenwerk helpt oudere honden fit te blijven.
Hersenwerk leuke tijdsbesteding
Hersenwerk brengt afwisseling in het leven van uw hond.
Hersenwerk biedt ondersteuning bij gedrags- en opvoedingsadvies
Elke hond verdient Hersenwerk!

Mijn missie is om alle honden onder deskundige begeleiding kennis te laten maken met puzzelen èn om elke baas te leren hoe hij puzzels op maat kan aanbieden aan zijn hond, van pup tot senior.
Honden hebben naast fysieke inspanning ook mentale uitdaging nodig. Verveling of te weinig uitdaging leidt al snel tot stress en dat kan weer ongewenst gedrag of zelfs lichamelijke klachten tot gevolg hebben. Dat is jammer en onnodig. Met een beetje creativiteit kun je van allerlei materiaal een puzzel maken, waarmee je hond zijn oplossend vermogen moet aanspreken. Een kleine moeite met een groot effect! En heb je de smaak te pakken, dan is de variatie van ‘Hapsnappers’ & ‘Hersenkrakers’ zo groot dat je jouw hond een leven lang kunt laten Hersenwerken!

Hersenwerk is vooral heel erg leuk, maar kijk eens bij Wat doet hersenwerk en ontdek wat Hersenwerk nog meer kan doen met honden. De veelzijdigheid van Hersenwerk maakt dat het op heel veel manieren in te zetten is in de opvoeding van jouw hond. Aangezien elke hond uniek is, heeft ook elke hond zijn eigen voorkeuren voor Hersenwerk. Maatwerk is dus van groot belang. Maatwerk in het type puzzel, maar ook in de manier van begeleiden.

Leren Hersenwerken
Er zijn diverse mogelijkheden om Hersenwerk met jouw hond te leren:

Privéles
In alle rust leer jij samen met je hond te Hersenwerken. Je ontdekt wat jouw hond leuk vindt, je krijgt inzicht in zijn puzzelgedrag en daarmee ook in zijn karakter. Je leert over de diverse materialen en hoe je daarmee puzzels kunt maken die passen bij jouw hond. Hersenwerk = Samenwerken en dat maakt een privéles een echt feestje voor jou en je hond!

Workshops
Door Hondenschool Carlos worden workshops gegeven .Zowel op de eigen hondenschool in Nieuw Balinge als wel bij hondenscholen in het land die Hersenwerk willen introduceren bij hun cursisten. Neem contact op met de hondenschool en vraag naar de mogelijkheden

Cursus
Bij Hondenschool Carlos is het mogelijk een cursus Hersenwerk te volgen. Tijdens deze lessen leer je stap voor stap de basis van Hersenwerk. Na elke les kun je aan de slag met wat jullie geleerd hebben en zo wordt Hersenwerk een vanzelfsprekend onderdeel van jullie dag! Neem contact op met de hondenschool en vraag naar de mogelijkheden.

Vuurwerktraining
In de maanden november en december organiseert de hondenschool vuurwerktraining waarbij Hersenwerk een belangrijke rol speelt. Door het geconcentreerd bezig zijn met Hersenwerk en het lekkers wat hij daarbij verkrijgt gaat de hond het geluid van het vuurwerk als positief ervaren